Skip to content

Alles wat je moet weten over de WordPress 5.5 update

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

En welke voordelen het heeft voor jouw website 

 

De WordPress 5.5 update brengt een paar honderd aanpassingen en verbeteringen met zich mee en stelt daarmee niet teleur! In deze blog zetten we de belangrijkste voordelen op een rij.

Automatische updates thema’s en plugins

Eén van de belangrijkste elementen waar je rekening mee moet houden als site-eigenaar is de beveiliging van je site. Met de WordPress 5.5 update kunnen thema’s en plugins automatisch geüpdate worden. Deze updates zijn belangrijk voor de beveiliging van je website, waardoor ze hoog op je lijstje van prioriteiten moeten staan. 

Door naar de plugins pagina in WordPress te gaan kun je automatische updates inschakelen. In de kolom “Auto-updates” geef je per plugin aan of je wel of geen automatische update wilt activeren.

Wordpress auto-updates

Uitbreidbare XML sitemaps

Zoekmachines crawlen en indexeren je sitemap: een lijst met URL’s van pagina’s van jouw website. Het is dus verstandig om een goede sitemap te hebben, omdat het je helpt bij het verbeteren van de organische vindbaarheid van je website. 

Voorheen konden sitemaps alleen aan WordPress toegevoegd worden via externe plugins of tools. Met de WordPress 5.5 update is er XML sitemap functie toegevoegd aan het platform. Een sitemap bestand kan maximaal 2000 URL’s bevatten. Wanneer je meer URL’s hebt dan dit, wordt er een nieuw sitemap bestand toegevoegd zodra je de limiet hebt bereikt. 

Heb je veel URL’s, maar is de inhoud niet altijd meer relevant? We raden je aan om geregeld een content audit uit te voeren. In een content audit analyseer en beoordeel je systematisch de content van je website. 

Lazy loading

Bij lazy loading worden bronnen en plaatjes pas geladen wanneer de bezoeker de pagina opent. Pas wanneer bronnen en plaatjes in het zichtveld van de pagina vallen, worden ze zichtbaar voor de bezoeker. De laadsnelheid van de website wordt hiermee verbeterd, omdat content die niet zichtbaar is voor de bezoeker nog niet geladen hoeft te worden. Dit is gunstig voor je ranking in zoekmachines, omdat de laadsnelheid van je website een belangrijk element is om een hogere positie te krijgen. Daarbij komt natuurlijk dat het ook de gebruikservaring van je bezoekers verbetert. 

Sinds de WordPress 5.5 update kan Lazy Loading in WordPress zelf geregeld worden. Voorheen kon dit alleen via externe plugins. 

Afbeeldingen bewerken

Door de update is het nu mogelijk om afbeeldingen direct aan te passen door middel van de inline functie. Voorheen konden aanpassingen alleen in de Mediabibliotheek gedaan worden. Doordat het nu inline kan, kunnen afbeeldingen op de pagina zelf aangepast worden. Denk aan een afbeelding roteren, bijsnijden of het aanpassen van de afmeting. 

Content preview voor verschillende apparaten

Je mobiele website op orde hebben wordt steeds belangrijker door de stijging in mobiel gebruik. Door de update kun je aanpassingen aan een pagina nu zien voor verschillende soorten schermen. De aanpassingen kunnen worden getoond voor desktops, tablets en mobiele apparaten. 

Ook deze functie verbetert de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers doordat de gebruikservaring op elk type apparaat optimaal is.

Overige verbeteringen

Doordat de WordPress 5.5 update een aantal honderd aanpassingen met zich meebrengt, zijn het er teveel om stuk voor stuk te benoemen en toe te lichten. Er zijn er echter nog een paar die leuk zijn om kort te benoemen:

  • – Binnen WordPress Core zijn 65 nieuwe iconen toegevoegd aan het Dashicons icoon lettertype
  • – Het is nog makkelijker en leuker om je website mooi in te richten met nieuwe blokpatronen in de blok-editor
  • – Het is mogelijk om meerdere blokken tegelijk op te maken
  • – De drag-and-drop functie is verbeterd

Zoals je ziet, de WordPress 5.5 update brengt veel verbeteringen met zich mee! Wij zijn er zelf erg positief over. Wat vind jij van de update? Ben je tevreden over de veranderingen of mis je aanpassingen die je graag doorgevoerd ziet worden? We lezen graag jullie reacties onder deze blog!

Heb je vragen over de WordPress 5.5 update? Of loop je ergens anders tegenaan? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder! 

CONTACTFORMULIER

Waar kunnen wij jou bij helpen?

CRUX helpt jou aan snelle en unieke websites & webshops! Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel direct naar +31 (0)294 785 156 om de mogelijkheden te bespreken.