Skip to content

Het verschil tussen webdesign en webdevelopment

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

En wanneer heb je webdesigner of webdeveloper nodig?

De termen webdesign en webdevelopment komen vaak voorbij. Er wordt regelmatig gedacht dat deze termen hetzelfde betekenen. Maar wist je dat webdesign en webdevelopment heel erg verschillen van elkaar? Als je een website wilt laten bouwen, dan is het handig om te weten wie je daarvoor nodig hebt. Zowel webdesigners als webdevelopers werken met websites, maar welke heb je eigenlijk wanneer nodig? En wat is het verschil tussen webdesign en webdevelopment?

 

Wat is webdesign?

Webdesign is het vormgeven van websites. Dit omvat onder andere het verstrekken en verzamelen van informatie, het ontwerp van een website verzorgen en het kiezen van de juiste kleuren, lettertypes en afbeeldingen. De webdesigner maakt de website aantrekkelijk voor een bezoeker, zorgt dat jouw website helemaal bij jouw onderneming past en bij wat jij wilt uitstralen.

Ook moet de website, naast aantrekkelijk, effectief zijn om bezoekers uiteindelijk te laten converteren. Zo gebruiken webdesigners onder andere ontwerpprogramma’s om de lay-out en visuele elementen te creëren en zorgen ze er tegelijkertijd voor dat de website gebruiksvriendelijk en modern is. Een webdesigner moet in staat zijn om een op maat gemaakte ervaring te ontwerpen. Een ervaring die inspeelt op de motivaties én behoeften van de gebruikers.

Drie soorten webdesigners
Webdesigners kunnen onderverdeeld worden in drie soorten. Namelijk de UX-designers, UI-designers en visual designers. Hieronder leggen we in het kort uit wat het verschil is tussen de drie soorten webdesigners.

UX-designers (User Experience)
Een UX-designer is gespecialiseerd in het ontwerpen van de beste gebruikerservaringen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de ervaring van bezoekers, waarna er beslissingen worden genomen om het design te bepalen of verbeteren. UX-designers weten een website zo passend mogelijk te maken voor de doelgroep, zodat bezoekers op een eenvoudige en natuurlijke manier navigeren op de website.

UI-designers (User Interface)
Waar een UX-designer zich voornamelijk focust op een optimale gebruikerservaring, richt een UI-designer zich voornamelijk op de interactie. Een belangrijke rol van de UI-designer, is het aantrekkelijk maken van de interface van een website. Heb je bijvoorbeeld een spa waar je voor je ontspanning naartoe kunt gaan? Een UI-designer weet dit met het juiste design over te brengen op je bezoekers. De interactie wordt zo geoptimaliseerd voor je bezoekers, wat ervoor zorgt dat de conversie omhooggaat.

Visual Designers
Het woord ‘visual’ zegt het eigenlijk al een beetje. Een visual designer houdt zich bezig met de lay-out en het totale visuele plaatje van een website. De taak van een visual designer, is het combineren van UI en UX om zo een totaalplaatje te creëren waar gebruikerservaringen centraal staan.

Wat is webdevelopment?

Webdevelopment richt zich op de ‘achterkant’ van de website. Webdevelopers kunnen websites coderen en maken regelmatig gebruik van HTML en CSS. Eigenlijk is het dus zo, dat ze het webdesign nemen en hiervan een volledig functionerende website maken.

Webdevelopment is een verzamelnaam voor alles wat met webdesign, het beheren van webservers en programmeren te maken heeft. Er wordt gebruik gemaakt van scripting, waarbij verschillende codes beschrijven welke activiteiten de server moet realiseren.

Drie soorten webdevelopers
Niet alleen webdesigners kunnen onderverdeeld worden in drie groepen. Er zijn ook drie soorten webdevelopers.

Front-end developers
Front-end developers houden zich vooral bezig met CSS, HTML en Javascript. Een Front-end developer codeert de visuele aspecten van een website die zichtbaar zijn voor een bezoeker. Een Front-end developer heeft hierom overlap met een webdesigner.

De back-end developer
Het werk van back-end developers vindt meer plaats aan de achterkant van de website. Deze developer maakt gebruik van gevorderde programmeertalen om ervoor te zorgen dat alles wat de gebruiker ziet goed werkt. Om dit te bereiken zorgt een back-end developer ervoor dat de database, server en applicaties goed met elkaar communiceren en samenwerken.

De full-stack developer
Een full-stack developer richt zich op de voor- en achterkant van de website. Het werk van een front-end én back-end developer wordt dus gecombineerd. Daarbij zijn deze developers ook goed in het configureren van servers en het coderen van API’s.

Wat is het verschil tussen webdesign en webdevelopment?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillen tussen webdesign en webdevelopment. Het grootste verschil, is dat het webdesign zich bezighoudt met de voorkant van de website. Hoe ziet het design eruit, welke kleuren, lettertypes en afbeeldingen moeten er worden gebruikt? Bij webdesign wordt er gefocust op de gebruiksvriendelijkheid en interactie met de doelgroep.

Bij webdevelopment daarentegen gaat het vooral om de achterkant en technische aspecten van de website. Denk aan het coderen waarmee de ontwerpen van een webdesigner tot leven worden gebracht. De website wordt door de webdeveloper volledig werkend gemaakt.

Vragen over webdesign en webdevelopment?

Heb jij nog vragen over webdesign of webdevelopment? Of wil jij vrijblijvend het gesprek aangaan om te kijken of jij een webdesigner, webdeveloper of een combinatie van beide nodig hebt? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier en we helpen je graag op weg!

Geschreven door:

Arjen de Groot

Arjen de Groot

Arjen is van alle markten thuis en is buiten online marketing consultant ook trainer en blogger. Hij is eindverantwoordelijk voor de oplevering van CRUX projecten en is daarom altijd betrokken bij de uitvoering. Gelukkig draait hij dan ook graag aan de knoppen.

Meer inspiratie

CONTACTFORMULIER

Waar kunnen wij jou bij helpen?

CRUX helpt jou aan snelle en unieke websites & webshops! Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel direct naar +31 (0)294 785 156 om de mogelijkheden te bespreken.